Kuninkaallinen kirjasto on Ruotsin kansalliskirjasto. |
Aamulla taas Kungliga Biblioteketiin. Kuvasin 1500-1600-lukujen sukuselvityksiä ja kronikoita sekä löysin niitä vielä lisää ja tilasin lauantaiksi. Kun kävin hakemassa lompakkoa lounastauolla eteisestä, huomasin, että olin jättänyt kaappini oven selkoselälleen. Kenellekään eivät olleet lompakkoni tai muu omaisuuteni kelvanneet. Hetken jo näin itseni rahattomana ja paperittomana. Sen sijaan söin onneksi kellarin ruokalassa hyvää turskaa voikastikkeella. Sielläkin oli kynttilät, tosin paloturvallisuuden vuoksi led-malliset. Muistan Upsalan yliopiston kirjaston kahvilassa ihmetelleeni, kun polttivat eläviä kynttilöitä. Ihaniahan ne ovat, mutta mikään vakuutus ei toisi palaneita kirjastoaarteita takaisin. Iltapäivällä istuin välillä yläkerran käsikirjastossa ja huomasin, että aurinko paistoi.
Livrustkammarenissa kuninkaanlinnan alakerrassa on torstaisin ilta-aukiolo ja vapaa pääsy. Meillä oli siellä treffit sukulaiseni Anne-Helénin kanssa. Tarkoitus oli katsoa perusnäyttely, mutta ennen kaikkea Det glittrar -näyttely kuninkaallisten koruista. Kunnon ruotsalaisena Anne-Helén tuntee historiansa ja kuninkaallisensa, hän osoitti minulle kellarissa vanhan, palaneen ja puretun, Tre Kronor -linnan säilyneet osat, muisti Erik XIV:n liittyvät vuosiluvut ja kertoi Silvian lempikoruista.
Annan koru. |
Sigismundin kello ja pieni putto-avain. |
Eerikin kruunajaisviitta vlta 1561. |
Myös nämä vaunut hieman myöhäisemmältä ajalta ovat varmasti herättäneet ohikulkijoissa kunnioitusta. Kuulemma kuninkaalliset huristelevat jonkinlaisilla tuhkimo-vaunuilla edelleenkin juhlapäivinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti